2011. február 10., csütörtök

Betegségek

A karácsonyi bejegyzés úgy tűnik, sajnos elmaradt, jövőre bepótlom ígérem. A véleményem nem fog megvátozni ezügyben, mert már hosszú ideje nagyjából ugyanaz.

Most inkább egy ennél aktuálisabb témát vennék elő ebben a jó kis vírusos-influenzás időszakban. Konkrétan a vírusok okozta megbetegedések és a munka kapcsolatát boncolgatnám kicsit. Ha vannak lelkes olvasóim, nyugodtan megoszthatják a véleményüket.

Szóval soha nem értettem azokat a dolgozó embereket, akik "nem mernek" elmenni táppénzre, mert rossz néven veszik a munkahelyükön. Ezt egyszerűen nem bírom felfogni. Azt talán szeretik a munkaadók, ha egy irodaházban dolgozik pl. 100 ember, akik közül "csak" 20 köhög-tüsszög-lázas, háziorvos által megállapított vírusa van, de mégis bemegy dolgozni? Egyrészt mindenki pótolható... tudom, tudom, ennek két oldala van: ha valaki pótolható ideiglenesen, akkor pótolható hosszútávon is, ergo akár ki is lehet rúgni.
Node kérdem én, mi értelme annak, hogy a 100-ból 20 beteg ember bemegy dolgozni, óhatatlanul is ráköhög-tüsszög a másikra (nem mászkálhat mindenki maszkban), ezzel továbbadja a vírust és még több beteg lesz az adott irodaházban?
Miért nem képes otthon maradni a beteg ember, pár nap alatt kifeküdni a betegségét és frissen üdén menni dolgozni? Betegen az ember egyébként sem tud ugyanolyan hatékonyan dolgozni. Ha bemegy dolgozni úgy, hogy még nem gyógyult meg 100%-osan, és visszaesik, az csak rosszabb...

Tehát a javaslatom: aki beteg, maradjon otthon, pihenje ki magát, és ha teljesen egészséges, akkor menjen vissza dolgozni. Így ő se lesz még betegebb és másokat sem fertőz meg. Ja, és csak titokban megsúgom: a munkáltató a JOGOS táppénz miatt nem rúghat ki!

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nem tudom mennyi idős lehetsz, illetve hol dolgoztál eddig, hogy még nem találkoztál ezzel az "apró" problémával.
    Sajnos azt kell mondanom, hogy se az irodaházas, se a másmilyen munkáltatót nem érdekli, hogy betegen dolgozol, neki az a lényeg, hogy a munka el legyen végezve, akkor is, ha a munkavállalónak a bele csüng.

    Lehet, hogy a jogos táppénz miatt nem rúghat ki, de akkor majd indokolja mással.

    Egyszer szállodában dolgoztam, munkahelyi baleset történt, amit nem voltak hajlandók lejegyzőkönyvezni, de abból kifolyólag táppénzre kellett mennem, mivel abban az állapotomban nem tudtam elvégezni a munkám.

    Nem kellett többet visszamennem dolgozni.
    Pedig a táppénz jogos volt...

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ebből a szempontból teljesen mindegy hogy hány éves vagyok, viszont jó pár éve dolgozom már és nem egy cégnél dolgoztam már. A munkáltatónak is az a jobb, ha nem 3 hétig szenvedsz bent a munkában és mindenkit összefertőzöl, hanem 2-3 nap alatt kipihened magad (olyan nincs hogy az ember ennyi ideig nem helyettesíthető) és minden rendben van. Mindenki így jár(na) a legjobban szerintem.

    VálaszTörlés